KNA-logo
 

Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA
opgericht 21 januari 1898
Van de Voorzitter                              Meer dan een eeuw zangplezier...                                       
Bestuur

KNA-logo
 
 Nieuws Agenda Dirigent Foto's, archief Muziek Lid worden Club van 50 Leden Info Links
   Verhalen
   Studie


Curriculum Vitae
Contact:
Fred van Os
fred.van.os@kpnmail.nl
 
Repetities op elke
 donderdagavond van
 19:30 - 22:00 u

 Schenkeldijk 8C,
 3328 LA Dordrecht.

(zie kaart)
 
Webmaster:
 fred.van.os@kpnmail.nl
 
Laatst bijgewerkt:
 
06-10-2019


View My Stats

 Portugal
Vakantie in de Algarve

 
Boek nu!

Bezoek d korensite:

Rotte's Mannenkoor

 

19 mei 2019
Dat klonk mooi!
Wat was 't mooi! Daar stonden we dan: het Groot Mannenkoor in die grote kerkruimte van Het Steiger, hartje Rotterdam. De akoestiek was geweldig en de twee koren, t.w. het Rotte's en KNA waren er klaar voor. Voor de pauze kwam het zwaardere werk en daarmee herdachten de koren het uitbreken van de oorlog. Na de pauze werd het luchtiger, naar het vrolijke toe. Het thema was niet voor niets Bevrijding!

Hoe klonk 't nu? Dat kunt u aan de hand van de filmpjes hiernaast checken. Met dank aan Karin. En....., eerlijk, het klonk geweldig!

Zaterdag 25 mei a.s. doen we 't over in de Wilhelminakerk in Dordrecht, aanvang 20:00uur. Zorgt dat u er bij bent!

28 april 2019
Filmpje van een hard werkend koorlid
Hoe vaak wordt vergeten dat een zanger ook brood eet. In zijn gewone leven moet hij ploeteren voor de kost. Het filmpje hiernaast brengt dit fraai in beeld. Opvallend is dat de historisch stad Dordrecht als achtergrond is gekozen, terwijl het verhaal doet denken aan het 19-de eeuwse Engeland. In schril contrast daarmee is de hoofdpersoon, die uitstraalt een Fransman, vast uit Bretagne, te zijn. Al met al: een mooi filmpje! Een stukje promotie voor een mooi ambacht en voor de oude stad van Dordt! Jammer dat het voertuig, de Piaggio Ape, de norm voor CO2-uitstoot nooit zal halen!
Noot van de redactie:
Aan het begin van het filmpje groet de hoofdpersoon op joviale wijze de plaatselijke slager! Aardig, zult u denken. Maar op 't einde van het filmpje blijkt waarom: het is n der sponsoren van 't filmpje. De redactie kon een lichte teleurstelling niet onderdrukken, zeker niet toen bleek dat zelfs de kleding van meneer door sponsoren is betaald! Ongehoord!, De commercie heeft weer eens toegeslagen! Diepgaand onderzoek is vereist! Bekijk het filmpje aandachtig en vorm uw oordeel!

24 april 2019
Groots Mannenkorenconcert
In mei gaat 't gebeuren! Op zaterdag 18 mei a.s. treedt KNA samen op met Rotte's Mannenkoor in de Citykerk in Rotterdam. De week daarop, op zaterdag 25 mei dus, is de return in de Wilhelminakerk in Dordrecht.. En daar blijft 't niet bij: op zondag 2 juni doen we 't over in de Opstandingskerk in Rijsoord.

Het wordt mooi!

Drukke tijden dus: veel repeteren, veel organiseren en PR maken voor onze concerten. Het programma voor deze concerten weerspiegelt het thema 'Tweede Wereldoorlog'. Voor de pauze wordt het uitbreken van de oorlog herdacht. Gounod, Arvo Prt en Anton Bruckner komen met ernstige, klassieke werken. Na de pauze wordt de bevrijding herdacht. Het programma is luchtiger, blijer. Ester Mgi, Arthur Sullivan en Saint-Sans verbeelden dit met hun liederen. Er tussen door treedt het Dubbelkwartet, bestaande uit zangers van beide mannenkoren, op met Franse liederen, en het Ensemble Capelle zorgt voor verrassende intermezzo's. De concerten eindigen met Jean Sibelius'  Finlandia en Landerkennung van Edvard Grieg. Een ware finale, die het thema vrijheid op glorieuze wijze vertolkt:

'Die zomer was het geen oorlog meer.'

De toegang is gratis. Het Dordtse concert is 25 mei a.s. in de Wilhelminakerk te Dordrecht. Zorg dat u op tijd komt! Aanvang 20:00u.

Klik hier om het programmaboekje in te zien.
Klik hier voor het programma.

13 april 2019
In Memoriam
Woensdag jl. is onze voorzitter Rob Hageman overleden. Zoals mogelijk bekend, was hij al enige tijd ziek. Half vorig jaar was hij herstellende van een hartoperatie. Aanvankelijk leek het goed te gaan, totdat zware vermoeidheid hem trof. Rob bleek kanker te hebben. Uiteindelijk heeft hij de strijd moeten opgeven. Woensdag jl. overleed onze voorzitter. Het Koninklijk Dordrechts Mannenkoor heeft met droefenis kennis genomen van zijn overlijden. Rob heeft zich als voorzitter meer dan 10 jaar met veel energie ingezet voor KNA. Veel van zijn initiatieven resulteerden in unieke concerten. Daarnaast was hij de organisator van 2 koorreizen naar resp. Hastings en Schotland. Mede daardoor kreeg Brits repertoire bij onze optredens een voorname plaats. Hij laat een grote leegte achter.

We zullen Rob missen! Familie en vrienden wensen wij alle sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies. Een vriendelijke en bescheiden man is van ons heengegaan.

Dinsdagmiddag 16 april a.s. wordt in de Remonstrantse Kerk, Cornelis de Wittstraat 28, 3311 GD  Dordrecht, aanvang 13:00u, de dankdienst gehouden. Om 16:00u zal de ter aarde bestelling op de Essenhof plaatsvinden. KNA zal tijdens de plechtigheid enige liederen zingen.

3 april 2019
Folklore: Feminis Ferventis
Je kunt er even tussenuit knijpen, maar je af te sluiten van elke culture uiting, dat gaat te ver! Nu treft 't dat zittend op een terrasje in de zon, biertje onder handbereik, de cultuur soms naar jou komt. Dat overkwam mij in de Algarve op de zaterdagmarkt in Olho. Een meisjesgroep trad op, gekleed in uniform, zichzelf begeleidend op traditionele Portugese instrumenten. De basis is de grote trom, gitaren, luiten en tambourijn vormen de omlijsting, n ze zingen erbij. Een stukje folklore, dat wij node missen in ons kikkerlandje. Links staat de vaandeldraagster, die een staaltje vaandelzwaaien voor haar rekening neemt, uiterst rechts de totemdraagster. De totem is verfraaid met de horens van een os, linten en medailles maken het geheel veelkleurig. Ze stampt ermee op de grond.

Wat zongen ze eigenlijk? Hun zang ging vrijwel verloren in het lawaai van de markt. Langslopende Portugezen zongen mee. Het moest dus wel een traditional zijn. De naam van de groep staat op het vaandel: Feminis Ferventis, vertaald: sterke vrouwen. De groep was opgericht in 1998. Toch maar even gegoogled. En ja, ik vond wat. De groep was een deel van een grotere muziek/dans-groep uit Faro, een soort Jubal dus. Hun traditionele kleding, het vaandel zwaaien, de trom, acts met de tambourijn: hoe bestaat 't!

Even dacht ik: hier had KNA kunnen staan! Vrijuit zingen, een showtje maken! Maar ja, zie je onze dirigent met het vaandel zwaaien? Zie je onze solist met een grote trom in de weer? Eh...., laten we het toch maar bij onze eigen cultuur houden, daar zijn wij goed in!

17 maart 2019
Studiedag, wat een belevenis!
Zaterdag jl. was het zover: de gemeenschappelijke repetitie met Rotte's. En dat allemaal voor de concerten in mei 2019. Om 9:45u was iedereen er al, want eerst natuurlijk een bakkie doen! Om 10:00u sharp zat iedereen gereed en reken maar dat onze dirigent er de zweep overheen legde. De Mis van Gounod werd doorgenomen, geen nootje mocht verkeerd. Kyrie, Gloria, Sanctus, O Salutaris: ze kwamen allemaal voorbij. Het Agnus Dei klonk al geweldig. Dat gaat wat worden op ons concert!  Voordat we het wisten was het 11:00u. FF weer een bakkie doen, Cees, onze man van consumptiebonnen, vierde stralend zijn hoogtijdag!

Daarna ging 't weer los: Locus Iste, Pie Jesu Domine zaten er al goed in. En wat wordt Taaveti Laul mooi! Als beloning waren er broodjes, keurig verzorgd door de dames, die met complimenten werden overladen. Het werd een gezellige lunch! Niet te lang, want studeren en nog eens studeren, daar ging 't om! Taaveti Laul, Finlandia en ons pice de resistance: We'll meet again werden gefileerd. De finale werd de Mariahymne, door elkaar staand. 't Werd een schitterende afsluiting van onze studiedag.

Geweldig!

Klik hier voor nog meer foto's

15 februari 2019
Piet 40 jaar bij de KNA!
Donderdag jl. vierde Piet zijn jubileum: 40 jaar bij de KNA. Dat is niet niks! Een half leven bij de KNA, dan maak je wat mee. Dirigenten kwamen en gingen, conflicten moesten worden opgelost. Piet was erbij, lange tijd als bestuurslid.

Piet's kwaliteiten werden ruim uitgemeten, en dat waren er nogal wat. Tot 2003 zat hij in het bestuur als algemeen adjunct. Zijn inbreng was niet gering, KNA voer er wel bij. Hij verzorgde de inzameling van oud-papier, een belangrijke inkomensbron voor de vereniging. Nog steeds trouwens. De papierploeg ging met een eigen gemaakte kar langs de deuren. Op het schoolplein van de Kohnstammschool, waar KNA lange tijd repeteerde, stond een container, waarin het papier werd opgeslagen. Ieder lid moest zijn oud-papier van thuis meenemen. Dat was belangrijk!
Daarnaast deed Piet de catering samen met Tinie. Hapjes en drankjes verzorgen in de pauze en he-zangers!

Cor van de bond spelde Piet de versierselen op en overhandigde de oorkonde. Als verrassing werd Piet tevens het ere-lidmaatschap van de KNA toegekend, en natuurlijk was er een cadeautje in de vorm van twee flesjes wijn. Applaus voor Piet: verdiend!

En... de koffie met gebak smaakte als van ouds: lekker!!

12 januari 2019
Nieuwjaarsreceptie, jubilarissen en gastvrouwen
Op 9 januari jl. hield KNA zijn Nieuwjaarsreceptie. Het werd een levendige bijeenkomst. Naast de zangers waren partners en genodigden aanwezig. Het begon met de Nieuwjaarsrede die door de 2-de voorzitter werd uitgesproken, omdat onze voorzitter wegens zijn ziekte helaas niet aanwezig kon zijn. Hem werd veel sterkte toegewenst voor de komende, zware periode. In de Nieuwjaarsrede werden de hoogtepunten van het afgelopen jaar gememoreerd en een blik op het komende jaar gegeven. Met vreugde werd geconstateerd dat KNA versterking heeft gekregen van 4 nieuwe zangers. Een actief 2019 komt eraan, waarin zangplezier centraal staat en waarin we voortdurend werken aan de kwaliteit van ons koor. Ook werd aandacht gegeven aan de sociale functie van de KNA: zingen met elkaar, plezier met elkaar, dat is het motto! KNA is alive and kicking!

Toen was het tijd voor 2 jubilarissen, Wim en Leo. Beiden 25 jaar lid van de bond, gewaardeerde zangers van de KNA. Na de loftuitingen werden door de bondsvertegenwoordiger Cor de versierselen opgespeld en de oorkonden uitgereikt. KNA bleef niet achter en eerde de zangers en hun partners met een presentje. De plechtigheden werden afgesloten met het uitreiken van presentjes aan onze gastvrouwen als waardering voor hun zorg voor de zangers tijdens onze repetitieavonden. En toen was het tijd voor het heffen van het glas.

2019 is begonnen!

Klik hier voor meer foto's

5 januari 2019
Effe cultuur opsnuiven
Muziek zien maken is leuk. In de Algarve kunnen ze er ook wat van. Op de markt zie je regelmatig muziekgroepjes. Ze vormen gewoon een kring, de man met het vaandel gaat in het midden staan, stampt op de grond en dan gaan ze spelen. Wat een plezier hebben zij met hun volksmuziek! En, er wordt spontaan bij gedanst. Het zonnetje schijnt, het is niet te koud. Wat wil je nog meer?

Toch knaagt 't! De feestdagen zijn voorbij, dus.... gauw weer gaan zingen, want zelf muziek maken is toch het leukste dat er is!

 

31 december 2018
Concert Vier Zonen op RTV
Ons concert De Vier Zonen van Dordrecht van 17 november jl. is nu te bewonderen op de website van RTV. Met twee camera's zijn we in beeld gebracht: prachtige beelden van onze zangers en het orkest, mooi ingezoomd. Kortom, we staan er prachtig op! Wat was het toch een mooi concert! De afwisseling van de grote stukken die het orkest ten gehore bracht, met de zang van het koor dat voluit ging bij de werken van Kors Monster, aangevuld met het mooie intermezzo van sopraan Marjolein, begeleid door pianiste Caecilia, is fraai in beeld gebracht. Genieten geblazen! Hiernaast is de trailer te bekijken, een voorproefje, maar klik vooral op onderstaande link om 55 minuten lang na te genieten!

Klik hier om het hele concert te bekijken op de site van RTV.

 

 • Oud Nieuws    Overzicht Oud Nieuws

 • KNA Adverteerders

  Wil Kerkhof
  Antieke Klokken


  Jan van der Elst
  Vioolbouwer


  Hageman Dordrecht br

  Google
   

  StartLinks.nl