KNA-logo
 

Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA
opgericht 21 januari 1898
Van de Voorzitter                              Meer dan een eeuw zangplezier...                                       
Bestuur

KNA-logo
 
 Nieuws Agenda Dirigent Foto's, archief Muziek Lid worden Club van 50 Leden Info Links
   Verhalen
   Studie


Curriculum Vitae
Contact:
Fred van Os
fred.van.os@kpnmail.nl
 
Repetities op elke
 donderdagavond van
 19:30 - 22:00 u

 Schenkeldijk 8C,
 3328 LA Dordrecht.

(zie kaart)
 
Webmaster:
 fred.van.os@kpnmail.nl
 
Laatst bijgewerkt:
 
24-02-2020


View My Stats

 Portugal
Vakantie in de Algarve

 
Boek nu!

Bezoek dè korensite:

Rotte's Mannenkoor

 

27 september 2019
KNA treedt op in de Domtoren op 5 oktober a.s.
KNA treedt zaterdag 5 oktober a.s. op tijdens het Familie Concert in de Domtoren, en trouwens ook daarvoor èn daarna! Het programma voor ons koor is als volgt:

 • 14:00 KNA zingt in de Torenhal 6 liederen a capella met als publiek toeristen en toevallige voorbijgangers
 • 15:00 Tijdens het Familieconcert zingt KNA 4 liederen:
  • Hush, sweet Lute (a capella)
  • Am Meer (carillon)
  • Whither must I wander (carillon)
  • Oh Gumry (carillon)
 • 15:45 KNA zingt a capella wederom (dezelfde) 6 liederen in de Torenhal totdat de beiaardier begint te spelen op het grote carillon.
Klik hier voor het volledige repertoire dat KNA ten gehore gaat brengen.

Beiaardier Boudewijn Zwart zal op onze repetitie van donderdag 3 oktober a.s. ons instrueren hoe het Familieconcert (15:00) gaat verlopen. In het programmaboekje staat op pagina 26 een korte beschrijving van het Familieconcert, waaraan KNA en poppenspeelster Lydia Mussche deelnemen. Klik hier om het programmaboekje in te zien.

Weet u nog dat KNA al eerder optrad in de Domtoren? Dat was in september 2013. Oh Gumry met begeleiding van het kamercarillon klonk toen ook heel mooi! Klik hier om het filmpje te bekijken.

22 september 2019
Cultuur opsnuiven in Gijon, Noord-Spanje
KNA-ers zijn cultuur-opsnuivers. Zelfs tijdens hun vakanties struinen ze stad en land af om de volkscultuur te bestuderen, meestal vanaf een zonnig terrasje met een glas bier onder handbereik. En laten we wel zijn: daar is niets op tegen! Zo ook onze secretaris, die in Gijon belandde, midden in een doedelzakfestival! U zult zich afvragen: doedelzakken in Noord-Spanje? Het antwoord is ja! Voor de Romeinen hadden de Kelten de noordkust van Spanje al ontdekt. Daar zijn niet veel sporen meer van over, behalve dan in de volkscultuur, de muziek en..... de doedelzak!

Wat een rijkdom en plezier stralen de groepen uit! Je ziet de passie terwijl ze langs marcheren en/of in een kring staan te spelen! Wat een mooie kostuums en wat een bevlogenheid om hun eigen cultuur uit te dragen!

   

21 september 2019
Volle zaal in Dubbelmonde
KNA was afgelopen donderdagmiddag aardig op dreef. Voor een volle zaal in het verzorginghuis Dubbelmonde zong het koor liederen, die samen een muzikale toer door Europa vormden. De bewoners waren een en al aandacht. Het werd een reis langs het Wenen van Franz Schubert, het religieuze Rusland en de Britse Eilanden Zelfs kwamen Frankrijk, Italië en Estland aan bod. De finale met Oh Gumry uit Wales was overweldigend!

Opvallend was de waardering van bewoners die vroeger zelf in een koor gezongen hadden. Ze kwamen na afloop persoonlijk hun complimenten overhandigen. Voor velen was het een feest der herkenning! Voor KNA was het een genoegen te mogen optreden in een goede ambiance, en tegelijkertijd ervaring op te doen met optreden in het openbaar! Het was mooi, soms hier en daar wat minder, anders gesteld: er is nog steeds ruimte voor verbetering! En dat past bij KNA!

 

11 september 2019
KNA zingt in Dubbelmonde
Donderdag 19 september a.s. treedt KNA op in Verzorgingshuis Dubbelmonde, Koningstraat 290, 3319 PH Dordrecht. Het concert begint om 14:30. De zangers van KNA worden verzocht uiterlijk om 13:45 aanwezig te zijn, zodat er voldoende gelegenheid is om in te zingen. Kleding: grijze broek, zwart overhemd en rode stropdas. Eh...., vergeet niet je zwarte schoenen te poetsen! We hebben immers met een zeer kritische generatie te maken, die juist op dit soort details let! Kortom, we moeten er spic en span uitzien!

Het is overbodig te vermelden dat het zangboek, met het KNA-logo voorop, in orde is. Ja, toch? Voor de zekerheid: klik hier voor de lijst van de liederen die we ten gehore brengen. Het concert bestaat uit 2 delen van ca. half uur. Ertussendoor is er een pauze van een kwartier.

Het wordt een mooi concert!

N.B.: de reguliere repetitie op 19 september vervalt!

8 september 2019
Projectzangers gevraagd
Project Mei 2020
Op de bucketlist van het Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA staan heel wat mooie klassieke werken, en al jaren staat het uitvoeren van het Requiem in d-mineur van Cherubini bovenaan. Niet zonder reden, het is een bijzonder werk, geschreven voor mannenstemmen. Cherubini (1760-1842) componeerde het Requiem vlak voor zijn dood, naar verluidt voor zijn eigen begrafenis. Een monumentaal werk dat een bijzondere uitvoering verdient. Om dat doel te realiseren is KNA de samenwerking aangegaan met Rotte’s Mannenkoor. Hierdoor kon worden bereikt dat een groot mannenkoor is ontstaan, waarmee dit Requiem op indrukwekkende wijze kan worden uitgevoerd. Aangevuld met projectzangers zal het koor ca. 80 mannenstemmen tellen!

Het concert wordt 2x uitgevoerd, t.w. in de Sint-Laurenskerk in Rotterdam op za 9 mei 2020 en in de Grote Kerk in Dordrecht op za 30 mei 2020. Met deze locaties is de ideale combinatie gevonden: een groot mannenkoor dat een prachtig, monumentaal werk uitvoert in indrukwekkende akoestische ruimtes! Uniek!
Om het project body te geven is het Requiem onderdeel van een klassiek concert. Als thema is gekozen voor “Herdenking en Bevrijding”. Het Requiem van Cherubini staat voor de herdenking van het uitbreken van de oorlog, 80 jaar geleden. Na vijf jaar kwam de bevrijding, en die wordt gevierd met de Altrhapsodie van Brahms en het heroïsche Landerkennung van Grieg. Als soliste treedt op alt-mezzo Carina Vinke, de begeleiding wordt verzorgd door het Delfts Symphonie Orkest. Dirigent Hans van der Toorn heeft de algehele leiding.

Projectzangers gevraagd
Zoals vermeld kunnen projectzangers deelnemen aan het project. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de secretarissen van zowel KNA (r.e.vanspronsen@gmail.com) als Rotte’s Mannenkoor (tcm.zijlstra@upcmail.nl). Met het instuderen van de stukken wordt begin januari gestart. De projectzangers kunnen de instudeerlocatie kiezen: op de woensdag bij Rotte's in Rotterdam of op de donderdag bij KNA in Dordrecht. De gezamenlijke repetities vinden plaats in de repetitieruimte van KNA. Op wo 22 april wordt gerepeteerd met het Delfts Symphonie Orkest en op za 25 april vindt er een studiedag plaats.
Projectzangers betalen een bijdrage van €40. Zij ontvangen daarvoor de originele koorpartituren en krijgen toegang tot het oefenmateriaal op de websites van de Koninklijke Zangvereeniging Rotte’s Mannenkoor en het Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA.

31 augustus 2019
We zijn weer begonnen!
De vakantie is voorbij, nog een paar warme dagen en dan wordt alles weer normaal, ook voor KNA. Donderdag jl. zijn de repetities weer begonnen. En reken maar: we krijgen het druk. We gaan ijverig studeren op de liederen die we de komende optredens gaan zingen!

 • donderdag 19 september zingt KNA in verzorgingshuis Dubbelmonde, aanvang 14:30u
 • zaterdag 5 oktober doet KNA mee aan het Familieconcert in de Domtorenhal.
 • zaterdag 19 oktober treedt KNA op in het winkelcentrum Sterrenburg

Genoeg te doen dus! KNA heeft er zin an, de vakanties hebben nu wel lang genoeg geduurd. Tijd voor onze hobby: Zingen!

20 juli 2019
Sluitingsavond: haring en korenwijn
Donderdag jl. was het dan zover: de laatste repetitie vóór de vakantie. Het begon serieus met het oefenen van de liederen die we na de vakantie in Dubbelmonde zullen gaan zingen. Om 21:00 uur was 't welletjes. De zangers gingen aan de haring al dan niet begeleid met een korenwijntje. Heerlijk!  En het werd gezellig! Leendert werd toegezongen vanwege zijn verjaardag, alom werd geproost op zijn gezondheid. Dit voorkwam niet dat de haring in no-time in de met korenwijn gesmeerde kelen verdween, waarmee tevens werd bewezen dat KNA veel liefhebbers kent, die de saté etende spijtoptanten ruimschoots versloegen!

Tot verrassing van iedereen traden Jan en Karin op. Jan zong 3 Ierse liederen, Karin begeleidde op altviool. Recent traden ze met deze liederen op ter gelegenheid van de trouwerij van een bevriend Iers-Grieks stel. Hier werd dat optreden nog eens dunnetjes overgedaan. Tot genoegen van de KNA zangers. Al met al werd het een waardige afsluiting van het seizoen. Bekijk het filmpje!

29 augustus a.s. gaan we weer repeteren. Fijne vakantie toegewenst!

19 juni 2019
Mariza, mooi en meeslepend!
Ja, op een afstandje is het makkelijk oordelen: de webredacteur zit weer 's lekker op een terrasje in de Algarve-zon en wij maar zwoegen in ons kikkerlandje! Hoe anders is de werkelijkheid. Dag en nacht is de beste man op zoek naar culturele manifestaties, volkscultuur, zang en muziek, teneinde onze zangers hiervan verslag te doen! Dat is zwoegen! Mag hij dan er tussendoor even aan 't strand zitten, ja?

Zondag jl. was 't dan zover: Mariza kwam optreden in Olhao! Vooraf natuurlijk ff gegoogled en dat zag er veelbelovend uit. Mariza Reis Nunes, geboren in 1973 in Mozambique, kwam op 3 jarige leeftijd naar Lissabon en ontwikkelde zich tot fado-zangeres van wereldklasse. Dus op zondagavond stonden we op het grote plein naast de Markhallen, samen met duizenden Portugezen vol ongeduld te wachten. En ja, om 10 uur was 't zover: onder luid applaus kwam Mariza op. Begeleid door een klein orkest zette ze in en nam het publiek mee in de ontroering, die ze lied na lied opbouwde. Het hoogtepunt werd Quem Me Dera (Ik wil 't). Tranentrekkend mooi! Het publiek zong het refrein massaal mee! Vol hartstocht bezingt ze hoe zij het hart van haar geliefde wil winnen door hem te tonen hoe mooi de wereld is door haar ogen. Klassiek thema, maar zo mooi!

3 juni 2019
Rijsoord: mooi, maar warm!
Op de warmste dag van 2019 stonden we daar in de Opstandingskerk in Rijsoord. Mooie locatie, maar wat was 't warm! Toch lieten Rotte's en KNA zich niet uit het veld slaan. Er kwam menig zweetdruppeltje bij te pas, maar 't werd mooi! Dirigente Caecilia was in top-vorm, de koren konden niet achterblijven. Er zijn wat opnamen gemaakt, die u in alle rust kunt bekijken. Vanwege de nogal "harde" akoestiek mengen de stemmen niet helemaal en dat maakt wat mindere passages extra duidelijk. Maar ach, we moeten toch nog wat verbeterpunten overhouden? Ja, toch?

De inzet van de koorleden was geweldig. en dat maakt het concert zo waardevol! Samen presteren, samen musiceren!
Caecilia vatte het concert mooi samen:

"Geweldig gedaan mannen!"

En laat dat nu ook de mening zijn van ons (kleine, maar trouwe) publiek! Mooi toch?

26 mei 2019
Wat was 't spannend!
De reprise van ons concert, gisterenavond in de Wilhelminakerk, was heel spannend! Onze dirigent was dinsdag jl. met hartproblemen in het ziekenhuis opgenomen. Gelukkig gaat het inmiddels goed met hem. Caecilia nam de honneurs waar. En hoe: het werd geweldig! Zij dirigeerde op kundige wijze het koor door het concert, dat gaandeweg steeds beter werd. Hieronder staan de geluidsopnamen.
 U hoort hoe enthousiast ons publiek reageert. Ze vonden 't geweldig! Natuurlijk hoort de kenner waar 't goed gaat, maar ook waar het wat moeilijk wordt, het koor bleef keurig overeind. Dankzij dirigente Caecilia! Een ware prestatie!

Klik hier voor meer foto's.


Oud Nieuws    Overzicht Oud Nieuws

KNA Adverteerders

Wil Kerkhof
Antieke Klokken


Jan van der Elst
Vioolbouwer


Hageman Dordrecht br

Google
 

StartLinks.nl