KNA-logo
 

Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA
opgericht 21 januari 1898
Van de Voorzitter                              Meer dan een eeuw zangplezier...                                       
Bestuur

KNA-logo
 
 Nieuws  Agenda  Dirigent  Foto's, archief  Muziek  Lid worden Club van 50  Leden Info  Links
   Verhalen
   Studie


Curriculum Vitae
Contact:
Fred van Os
fred.van.os@kpnmail.nl
 
Repetities op elke
 donderdagavond van
 19:30 - 22:00 u

 Schenkeldijk 8C,
 3328 LA Dordrecht.

(zie kaart)
 
Webmaster:
 fred.van.os@kpnmail.nl
 
Laatst bijgewerkt:
 
06-10-2020


View My Stats

 Portugal
Vakantie in de Algarve

 
Boek nu!

Bezoek dè korensite:

Rotte's Mannenkoor

 

9 april 2020
Huiswerk
Rare tijden! De coronacrisis duurt maar voort. Wanneer de beperkende maatregelen worden opgeheven, weet niemand. Wat wel duidelijk is, is dat we nog lang de anderhalve meter afstand in acht moeten nemen. Dus, wanneer we weer gaan repeteren is niet duidelijk. Vandaar dat wij zangers alternatieve manieren moeten gaan gebruiken om onze passie te blijven uitoefenen. En dat kan! Thuisstudie is het antwoord.

In het najaar staat het Korenfestival in Sliedrecht (26 september) op de rol en daarna komt ons Najaarsconcert (24 oktober) eraan. De voorbereidingstijd zal krap worden. Dus: huiswerk!

Het Huiswerklijstje:
5565 Songs of the Sea

5566 Sick of the songs of the Sea

5765 Hush, sweet Lute

5521 Gortnamona

9700 Non Potho Reposare

9102 Fenêste che Lucive

9100 Ancora

5931 Whither must I wander

5526 The last rose of summer

5850 O Gumry'

De meeste koorleden zijn in het bezit van de partituren. Onder de knop Studie vinden jullie de partituren 5565 en 5566. Onze dirigent is ze trouwens aan het inzingen. Zodra de audiobestanden gereed zijn, zullen ze onder Studie worden gepubliceerd.

Aan de studie!

31 maart 2020
KNA introduceert Troost Web
Ja, wat moet je in dit merkwaardig tijdsgewricht? Buiten woedt de strijd tegen het coronavirus, binnen is het stil. En zingen.....? Ja graag, maar wel in ons koor, en dat is er even niet bij. Om de tijd te verbijten, heeft uw webmaster als troost een oud spelletje opgedoken. Het is het schuifspelletje, dat vroeger bij elke zichzelf respecterende kapper te vinden was. Je moest als kind op je knipbeurt wachten, die steevast het ijzersterkte bloempotmodel opleverde. Maar wat duurde dat altijd lang! De Donald Duck had je allang uit, met een ander kind een spelletje dammen was alweer in een drama geëindigd. Wat nu? Ja, dan maar weer dat schuifspelletje. Eindeloos schuiven totdat de steentjes in de juiste volgorde kwamen en een afbeelding vormden.

Klik op het plaatje rechtsboven en start het KNA-schuifspel. Klik met de muis op een 'steentje' in de rij of kolom waarin het 'gat' zit. Daarmee verschuift het steentje (of meerdere steentjes). Herhaal dit totdat het plaatje weer helemaal in orde is. Als beloning krijgt u een voor u heel herkenbaar muziekje te horen. Noteer het aantal 'Clicks' dat u nodig had, klik op 'Reset' voor een nieuw spel. Hoe minder 'Clicks', hoe beter!

Mocht u liever een verhaal lezen, dan kan dit ook. Klik hier voor een dorpsverhaal. Ook wel troostend! Probeer ook eens de fractal viewer.

25 maart 2020
Mei-concerten vervallen, nieuwe data bekend!
Vanwege de beperkende maatregelen van de overheid ter bestrijding van het coronavirus gaan de Herdenkingsconcerten van 22 en 30 mei a.s. niet door. Dat is heel jammer, zeker gezien de studie-inspanningen die er tot nu toe ingestoken zijn. Gelukkig zijn die niet voor niets, want de samenwerkende koren KNA, Rotte's en Die Haghe Sanghers, almede het Delfts Symfonie Orkest hebben besloten de concerten te verschuiven naar april 2021. En dat geeft weer hoop! De nieuwe data zijn:

  • Herdenkingsconcert in de Sint-Laurenskerk te Rotterdam, zaterdag 24 april 2021
  • Herdenkingsconcert in de Grote Kerk te Dordrecht, vrijdag 30 april 2021.

Ondertussen zijn ook de repetities voorlopig tot 1 juni a.s. opgeschort. En eerlijk gezegd: dat hakt erin! Onze zangers zijn verknocht aan de KNA, zij missen het zingen en wat nog meer is de sociale contacten met hun medezangers. Thuisstuderen kan, maar dat is lang niet alles, en laten we wel wezen: we missen de dirigent. De reacties van verschillende zangers getuigen hiervan: het niet doorgaan van de repetities wordt algemeen betreurd. Daarnaast is er begrip en zorg voor elkaar en wordt de hoop uitgesproken dat we allemaal gezond uit de strijd komen, en..... zodra dit mogelijk is, we weer verder gaan met zingen! Wie had tot voor kort kunnen denken dat KNA zo'n grote rol in ons culturele- én sociale leven speelt? Dat is nu wel bewezen. Dus: blijf gezond en let een beetje op elkaar!

Hieronder reacties van onze zangers.

By the way, van kunst en cultuur genieten kun je ook online, zelfs musea bezoeken is mogelijk (tip van onze dirigent). Klik hier!

14 maart 2020
Opschorten repetities
Het bestuur van KNA heeft conform de landelijke adviezen besloten de repetities tot aan het einde van de maand stop te zetten. Ook de KNZV adviseert dit. We zijn een risicogroep en dan moet je het risico tot een minimum zien te beperken. Aan het einde van de maand zien we weer verder en zullen dan wederom de landelijke advieslijn volgen. Hoe nu verder? Het thuis repeteren zal nu van groot belang zijn. Er is al een repetitieschema en Hans heeft deel 4 van Cherubini ingezongen, zodat het mogelijk is thuis te repeteren.  Verder het advies de teksten goed door te nemen en daar waar nodig (Izje) en mogelijk uit het hoofd te leren. Onder de knop Studie zijn overigens alle delen van Cherubini, en de Alt-Raphsody  al mee te karioken.

Op het moment dat er nieuwe maatregelen i.v.m. het coronavirus worden genomen (of opheffing daarvan), die voor ons van belang zijn, zullen wij u hierover berichten. Veel succes met de thuisstudie. Klik hier voor om naar Studie te gaan.

Ter vertroosting staat hiernaast een filmpje van Trio Bosklank dat vorige week zondag in verzorgingshuis Dubbelmonde optrad. Ze speelden o.a. Sholem Alekhem, een Klezmer bruiloftslied. Prachtig hoe de klarinet hoog uithaalt op een klagerige manier die zo typerend is voor deze joods-poolse muziek.

7 maart 2020
Cherubini perikelen
De gezamenlijke repetitie van zaterdag jl. was een regelrechte happening! Onze dirigent sleepte de zangers van KNA, Rotte's en Die Haghe Sanghers onvermoeibaar door Cherubini en vesaagde geen moment! Geweldig! De reacties na afloop waren enthousiast. Terecht!

De 2-tenoren-hoog zijn toch wel de buitenbeentjes in het Cherubini oeuvre. Zij moeten regenmatig van de 2-de balk naar de 1-ste balk springen. Daarvoor is muzikale lenigheid nodig. Boze tongen beweren dat dit nodig is, omdat de 1-ste tenoren het zelf niet afkunnen! Gek genoeg, wordt dit heftig in die kringen weersproken.:-) Om de 'tenoren van 2-hoog' te helpen zijn de audio-bestanden van Choralia Net aangepast. Naarmate we vorderen met de studie zullen er meer bij komen. Ze zijn te vinden onder de knop Studie.

 

17 februari 2020
Blijven zingen!
Je blijft toch een zwak houden voor de Welshmen! En wat zingen ze mooi. In het filmpje hiernaast zingt het Mannenkoor van Treorgy het bekende Myfanwy in hun Dumphrey Street in het mijnstadje Treorgy in Wales. Jazeker, dat lied hebben we ook gezongen. Als je goed luistert, hoor je  'Áan de oevers van de Rotte', of het 'Wolga lied', maar dit ter zijde.

Maar nu hebben ze wateroverlast tengevolge van de storm Dennis, en wel in dezelfde straat waar ze zo mooie zongen! Bizar! En wat doe je dan? Als het water weg is, ga je met z'n allen schoonmaken! Of ze hierbij ook zongen? Jazeker, want: Wat er ook gebeurt: blijf zingen!

 

25 januari 2020
KNA 122 jaar jong!
KNA was dinsdag jl jarig, KNA werd 122 jaar oud, een eerbiedwaardige leeftijd! Stel je voor hoe 122 jaar geleden KNA werd opgericht door de arbeiders van de Meterfabriek aan de Lijnbaan. In dat jaar bestond de Meterfabriek 40 jaar en dat werd gevierd met een groot feest. En hoe mooi zou 't zijn als op dat feest er een koor zou optreden! Dus werd er een koor opgericht: een mannenkoor, 30 zangers groot. Het hoeft geen betoog dat het eerste optreden van KNA op het feest een succes werd! Daar werd de basis gelegd van KNA, dat uitgroeide tot operakoor, koninklijk werd onderscheiden, 2 wereldoorlogen overleefde en doorging met zingen. Door de jaren heen zijn het repertoire en de reputatie steeds verbeterd. Nu, 122 jaar later,allowfullscreen is ons koor ook 30 zangers groot, nog steeds straalt de passie af van onze optredens. En het parool is: Wij zullen doorgaan!

Gerard heeft lange tijd het archief van KNA beheerd. Om hierin ordening te brengen stelde hij een logboek samen. Richard heeft dit logboek aangevuld met de recente optredens en concerten. Klik hier om 't in de zien (alleen voor leden).

Op de foto staat KNA (70 zangers) voor het oude Kunstmin, vlak voor aanvang van het concert ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan. In het midden vooraan zit de dirigent (directeur genoemd in die tijd) R. Davidson. Ik gok dat het de man is met de handen gevouwen. Om hem heen zitten bestuursleden. We hadden toen een vaandel!

17 januari 2020
We hebben een banier en... een clublied!
KNA heeft 2 identieke banieren (op z'n Engels banners) aangeschaft. De bedoeling is dat tijdens optredens deze banieren ter weerzijden van het koor worden opgesteld, zodat het publiek weet wie daar staan te zingen. Bij optredens op straat, winkelcentra en bejaardenhuizen is dit wel handig en..... het geeft een zeker cachet! Gekozen is voor een eenvoudige opzet. De belettering is wit op een bordeauxrode achtergrond, niet voor niets want bordeauxrood is de officiële stadskleur van Dordt. Zo droegen studenten van de HTS aan de Oranjelaan in een grijs verleden een baret met deze kleur! De banieren kunnen gezien worden als de moderne vervanging van ons vaandels, die verloren zijn gegaan bij een brand.

Jaren geleden is er een clublied gemaakt door één van de zangers van KNA. Op een jaarvergadering - misschien wel 20 jaar geleden - werd het lied door de dichter voorgedragen. Het clublied bestaat uit 10 coupletten, na elke 2 coupletten volgt een slogan die door het gehele koor moet worden gescandeerd. Onze toenmalige secretaris was er dol enthousiast over en maakte er een geplastificeerd kaartje van, dat gemakkelijk in het borstzakje van het zangerskostuum paste. Elk moment kon het te voorschijn worden gehaald om te worden gedeclameerd. Een waar stukje nostalgie!

Voor een vergroting van de plaatjes: ga er met de muis opstaan.

14 januari 2020
Cultuur in de ommelanden
Voor rechtgeaarde Dordtenaren is hun stad hét centrum van kunst & Cultuur. Toegegeven, ze zitten er niet ver naast. Maar soms gebeurt er in de ommelanden van Dordt ook nog wel eens wat. Zo ook in Papendrecht waar zaterdag jl. het jubileumconcert van Excelsior plaatsvond. Harmonievereniging Excelsior bestaat 100 jaar en dat willen ze weten. Hun prestaties als blaasorkest hebben bijgedragen aan de rijke muziekcultuur in het dorp dat uitgroeide tot verstedelijkt gebied. Traditioneel zijn de aubades op Koningsdag, hun jaarlijks concert in 'de Willem' en optredens op concoursen en partijen. En reken maar: ze spelen mooi! Zaterdag jl. was het zover: het jubileumconcert vanwege het 100-jarig bestaan! Uw redacteur mocht er bij zijn. Het werd een prachtige muziekavond met als verrassing een optreden van good old Marco Bakker, die begeleid door Excelcior prachtige liederen ten gehore bracht. In het (helaas wat bibberige) filmpje zingt Marco Bakker de beroemde aria Toréador uit Carmen van Georges Bizet. Dat was genieten!

3 januari 2020
We gaan weer beginnen!
De feestdagen liggen weer achter ons, de oliebollen zijn op en de kerstboom gaat de deur uit. Opgeruimd staat netjes! Op 9 januari a.s. beginnen de repetities weer, na de pauze heffen we met onze partners, vrienden en donateurs het glas op het komend jaar. Daarna moet het maar eens afgelopen zijn: we gaan weer aan de studie! In mei vindt ons Herdenkingsconcert plaats in resp. de Laurenskerk en de Dordtse Dom. Daarvoor moeten we nog veel voor studeren. Om enig idee te geven, is door onze dirigent een studieschema vastgesteld, dat als leidraad dient voor de komende tijd. Voor de thuisstudie is dit handig!

Klik hier voor het studieschema.

Foto's Gastoptreden, 21 december 2019

24 december 2019
De beste wensen!

Het Koninklijk Dordrechts Mannenkoor

wenst u mooie Kerstdagen

en een

Gelukkig Nieuwjaar!

23 december 2019
Concerto de Natal
Overal op de wereld wordt Kerstfeest gevierd, zo ook in de Algarve. Feestverlichting in de straten, levende kerststallen op pleinen, volle winkels, volle restaurants. In die periode zijn er af en toe ook concerten, niet veel, maar als er één is, dan is het zaak erbij te zijn. Zo ook maandag jl. in Tavira in de Igreja do Carmo, alwaar het Orquestra Classica do Sul hun Concerto de Natal uitvoerde. De kerk zat tjokvol: uitverkocht! We konden nog net achterin aanschuiven. Heel veel Engelse, Duitse, Zweedse, en natuurlijk Nederlandse, pensionado's waren er op afgekomen; Portugezen waren in de minderheid. Op het programma stonden bekende kerstliederen, het koor werd af en toe door de blazers van het orkest overstemd. Waar kennen we dit van? Toch was de sfeer fantastisch. Hoogtepunt werd "Minuit chrétiens" van Alphonshttps://www.youtube.com/watch?v=Gra3httH8LY&feature=emb_rel_errt, het orkest en koor meeslepend tot een apotheose. Dit was mooi! Met veel moeite, tussen alle hoofden door, konden we een filmpje maken. Het resultaat: een ietwat schokkerig filmpje, maar het geeft goed de sfeer van het Concerto de Natal weer!

Fijne Kerstdagen!

13 november 2019
Gastoptreden KNA
Op zaterdag 21 december a.s. treedt KNA op tijdens het sponsorconcert van Route Sixteen, dat plaatsvindt in de Trinitatis Kapel, Vriesestraat 22 te Dordrecht. Het wordt een gastoptreden, tijdens welke KNA een aantal liederen in kerstsfeer ten gehore zal brengen.

Klik hier voor het het repertoire van KNA.


Het belooft een sfeern allow="ahttps://youtu.be/lncPMZz5lxcure" name="Sterrenburg" align="right">
Sterrenburg: een goed optreden!
Daar stonden we dan zaterdag jl. in winkelcentrum Sterrenburg, voor de pui van Hans Anders. We zongen, de sterren van de hemel! En zowaar: het winkelend publiek bleef staan, vormde een kring van toehoorders. Vanuit het koor zag 't er grappig uit: Langslopende jongeren keken verbaasd naar een voor hen volslagen onbekend verschijnsel. Moeders legden hun kinderen uit dat die opa's zo mooi zongen. Ouderen bleven verrast staan, overrompeld door dierbare herinneringen uit het verleden, zongen soms mee en pinkten een traantje weg! Een enkeling bleef verwoed z'n boodschappenkarretje voor zich uitduwen: ze hadden hun boodschappen, maar niet aan ons, Eén knul dacht: 'Wat een mop, oude mannen die zingen. Hoe bestaat 't!'

Na afloop kwamen de complimenten: Wat zingen jullie mooi!  Kijk, daar doen we 't voor! We laten ons zien aan het publiek en soms..... raken we mensen met onze liederen! Dat maakt het optreden meer dan waard!

Het filmpje hiernaast is een collage van ons optreden. met dank aan Elly, Mooi gemaakt! Bekijk het maar eens, het is erg leuk.

18 oktober 2019
Fisherman's Friends
Een shantykoor uit Cornwall krijgt steeds meer bekendheid, en dat is niet voor niks: ze zingen prachtig! Er is zelfs een film van gemaakt, die momenteel draait in The Movies. Het bijzondere aan het koor is dat het gevormd wordt door vissers, die zelfs op zee hun liederen met elkaar instuderen. Mannen gehard door het zware werk, wars van moderniteiten, die hun eigen stijl van leven (én overleven) blijven volgen. En... die samen een passie hebben: zingen!

De trailer van de film laat het vissersstadje zien, gelegen aan een baai, typisch Zuid-Engeland. Rondom het Kanaal zijn er heel veel van deze vissersstadjes. Vanuit die stadjes zwermen kleine vissersbootjes uit over het Kanaal. Je wil niet weten hoe druk dit stuk van de zee is. En telkens keren ze terug naar hun eigen thuishavens, daar waar de pub het hart van hun sociale- en culturele leven is. Romantisch? Nee, typisch een vissersstadje aan het Kanaal!

Het koor klinkt prachtig! Bekijk het filmpje en geniet!

6 oktober 2019
Domtorenconcert: een waar kinderfeest!
In een bomvolle Torenhal werd KNA op een bijzondere wijze door de beiaardier Boudewijn Zwart voorgesteld aan de kinderen en hun ouders. Opa's die konden zingen en die door een toverstokje werden geleid, dat waren wij! De kinderen keken hun ogen uit, ze hadden vast nog nooit een mannenkoor gezien. KNA speelde hun rol en zongen hun liederen, en... het klonk als een klok. Het feest was begonnen! Zolotoj Plyos, een Russisch trio, speelde volksmuziek, al vertellend over de vele instrumenten die ze bespeelden. Poppenspeelster Lydia Mussche kreeg de kinderen mee met haar verhaal over de luidbel en het carillon. De beiaardier was de grote inspirator, trok de kinderen mee met de muziek en begeleidde KNA bij Am Meer en Oh Gumry. Groot applaus viel de uitvoerenden ten deel!

Na afloop bracht KNA een serie liederen ten gehore. Bij de Maria Hymne zongen de Russische muzikanten mee! Een groot compliment, en het onomstotelijke bewijs dat ons Russisch (met een Dordts accent, dat wel natuurlijk) echt wel verstaanbaar is. Kortom, het was een geslaagd Familieconcert, de bijdrage van KNA was geslaagd!

Oproep aan vrienden en verwanten van de KNA: wie heeft er foto's of een filmpje van het optreden van KNA? Stuur ze naar de webmaster. Die zorgt dat ze op de site komen.

30 september 2019
Hoe een bariton van de KNA het carillon redde
Zingen in een koor is bijzonder, zingen in een mannenkoor is helemaal speciaal! Je deelt niet alleen je passie, maar ook je enorme ervaring tijdens het werkzame leven opgedaan. Voor/na de repetitie en tijdens de pauze krijg je bizarre verhalen te horen, over hoe geweldige prestaties werden neergezet en.... heldendaden werden verricht, meestal in een ver verleden. Toen en toen redde de verteller de wereld van de zekere ondergang. Zijn mannen dan opschepper? Welnee, echt niet! Mannen, en in het bijzonder die van de KNA, hebben hun sporen verdiend doordat zij zich met passie op hun werk wierpen. Ze waren trots op hun werk. En wat is er dan mooier daarover te vertellen? Nou, hier is dan zo'n verhaal. Het speelde zich af in een lang vervlogen tijd, namelijk toen de verteller nog jong was en..... toen alles beter was. Het verhaal is niet overdreven, foto's bewijzen dat het gebeurd is! Hoor wat een bariton van de KNA mij vertelde:

"Ik heb het met jou wel eens gehad over mijn jonge jaren, toen ik nog bij het GEB werkte in de onderhoudswerkplaats. Na veel spitten heb ik wat oude foto's gevonden. Het gemeentelijk energiebedrijf had o.a. als taak de stadsklokken de onderhouden, zo ook die van de Grote Kerk. De beiaardier van toen, Jaap van der Ende, had aan de klokkenmaker gevraagd of het bedrijf hem kon helpen bij het uitvoeren van onderhoudsklusjes aan het klokkenspel.
Met Jaap heb ik diverse tuimelaars, ogen, draden en zelfs wel eens een gebroken kram, zoals op de foto te zien is, vervangen en met succes, want de klok hangt er nog steeds! Ook bij het afstellen van de klokken heb ik Jaap veel bijgestaan. Bij de concerten was ik er vaak bij om, als er een draad brak, snel de klokkentoren in te gaan om een noodreparatie uit te voeren, zodat Jaap weer verder kon spelen. Ik kan hier nog veel mooie verhalen over vertellen, maar een ding is zeker: 
     Ik weet waar de klepel hangt!
Wat een belhamels waren we, en wat meer is: wat hadden we plezier in ons werkI"

Kijk, dankzij het vakkundige onderhoud in de jaren 70 klinkt het carillon nog steeds als een klok! Op zaterdag 5 oktober a.s. gaan we zingen in de Torenhal. Er tussendoor gaan we goed - zeg maar gerust kritisch - luisteren naar het carillon. Zit er een kink in één van de draden, doen de tuimelaars 't?

   

Oud Nieuws    Overzicht Oud Nieuws

KNA Adverteerders

Wil Kerkhof
Antieke Klokken


Jan van der Elst
Vioolbouwer


Hageman Dordrecht br

Google
 

StartLinks.nl