KNA-logo
 

Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA
opgericht 21 januari 1898
Van de Voorzitter                              Meer dan een eeuw zangplezier...                                       
Bestuur

KNA-logo
 
 Nieuws  Agenda  Dirigent  Foto's, archief  Muziek  Lid worden Club van 50  Leden Info  Links
   Verhalen
   Studie


Curriculum Vitae
Contact:
Fred van Os
fred.van.os@kpnmail.nl
 
Repetities op elke
 donderdagavond van
 19:30 - 22:00 u

 Schenkeldijk 8C,
 3328 LA Dordrecht.

(zie kaart)
 
Webmaster:
 fred.van.os@kpnmail.nl
 
Laatst bijgewerkt:
 
26-10-2021


View My Stats

 Portugal
Vakantie in de Algarve

 
Boek nu!

Bezoek dè korensite:

Rotte's Mannenkoor

 
28 januari 2021
Songs of the Sea
Op 11 juni 2016 voerde KNA de Songs of de Sea uit tijdens een concert in de Galerie de Compagnie op de Kuipershaven. Goede herinneringen aan een mooi concert dat in een sfeervolle omgeving werd uitgevoerd. Solist Jaap Slettering glorieerde, het koor ging mee in de flow, gloeide van trots!
Nu, in een tijd waarin KNA via Zoom moet repeteren, lijkt dit lang geleden. Nostalgie? Ja en nee! KNA trappelt van ongeduld om weer fysiek te mogen repeteren, èn om weer concerten te mogen geven. Wanneer dat weer mogelijk zal zijn, blijft onzeker. Maar wat blijft is de mooie muziek, waaraan KNA zijn hart verpandt! Blijven genieten dus!

 

16 december 2020
KNA wenst u:

 

Prettige Feestdagen

            en

Gelukkig Nieuwjaar!

 

 

 

 

De rechts afgebeelde wenskaart kregen we toegezonden van één van onze KNA-vrienden. Zowel de wensen als de afbeelding van de molen 'De Goede Verwachting' wijzen naar wat zo sterk leeft bij velen van ons. En, het  is waar: na deze moeilijke periode komt er een betere tijd! Daar kijken we naar uit! In de tussentijd: blijf gezond!

12 december 2020
Scorrendo unit remota
Donderdagavond 17 december a.s. gaan we weer Zoomen en dan staat Scorrendo unit remota uit de opera Rigoletto van Verdi op het programma. Na wat gerommel met Google Translate dacht ik aanvankelijk dat de aria iets van doen had met een afstandsbediening. Dat bleek onjuist, ten tijde van Verdi bestond deze technologie nog niet! Bij nadere studering van het plot van de opera bleek de aria te gaan over de ontvoering van een schone dame, waarbij Rigoletto, de pias, in de maling wordt genomen. Ja, dat was lachen! Onze dirigent zal ons ongetwijfeld uitgebreid de aria uitleggen en vooral de context schetsen,waarin de aria wordt gezongen. Interressant!

Bravi heeft een totaal andere wending gegeven aan de aria. Bravi gebruikte de melodie om een loflied op Dordrecht aan te heffen. Toegegeven, de beelden zijn schitterend, de oude binnenstad toont zijn schoonheid. Zelfs de Merwelanden met de Ottersluis komt in beeld. Dat spoedig daarna het toerisme in Dordrecht toenam, is puur toeval. Hoewel......, je weet maar nooit!

De bladmuziek van de (originele) aria vindt u in Studie.

2 december 2020
Bravi, Bravi
Een paar jaar geleden stopte Mannenkoor Bravi Bravi, een groot verlies voor onze mannenkoorwereld. Maar wat ze achterlieten is niet mis! Op hun prachtige cd met de titel Il dolce Canto bewees het koor de beste van Nederland te zijn. De cd heeft inmiddels de cultstatus verkregen. Op marktplaats blijken onwaarschijnlijke bedragen neergeteld te worden voor dit juweeltje van mannenkoorzang! KNA laat zich maar wat graag inspireren door Bravi Bravi en dat is echt niet zo vreemd: een aantal van onze koorleden zong jarenlang in Bravi. Vandaar!. Hieronder de geluidsopname van Un breve inciampo uit de opera Norma van Bellini en L'Italiana in Algeri van Rossini. Inmiddels staat deze aria ook op ons repertoire.

Un breve inchiampo - Bellini

L'Italiana in Algeri (Pronti abbiamo) - Rossini

22 november 2020
Zoomen: je môt toch wat tijdens lockdowns!
KNA is er de club niet naar om bij de pakken neer te zitten. Als COVID-19 het niet mogelijk maakt fysiek te repeteren, dan verzinnen we toch een list? Ja, toch, nee dan? Nou, die list is Zoomen en dat is toch wel heel speciaal. Op de donderdagavonden kwart voor zeven beginnen onze zangers zich te melden voor de sessie. De coördinator zorgt dat ze toegelaten worden, verzoekt de deelnemers hun cameraatje en microfoon te activeren, en steunt ze de technologische beletselen naar hun hand te zetten. Tegen zeven uur is iedereen zichtbaar in kleine kadertjes op het beeldscherm. Inmiddels zijn de wederzijdse begroetingen uitgelopen op een Babylonische spraakverwarring, waarbij de Poolse Landdag een theekransje is! Maar.... gezellig is het wel! Het wachten is op Hans, de dirigent. Hij is precies op tijd. De coördinator grijpt in door alle microfoons uit te zetten Onze dirigent neemt het woord.

Dit keer heeft Hans een verhaal over de Opera Faust van Charles Gounod. Interessant! De opera trok Europa door en 'on the fly' werden actes toegevoegd, die op het lijf van de acteurs/zangers waren geschreven. Hierdoor won de opera aan kracht, het werd een heel spektakel! Hieronder de opsomming van de scènes in de volgorde zoals ze in de opera worden opgevoerd. Veel muziekgenot!

Valentin, de broer van Margherite, die met zijn kameraden van het leger vertrekt ten strijde, en die zich zorgen maakt over zijn zus. Margherite als zij de doos met juwelen vindt die Mephisto voor haar heeft neergezet. Met Spiegel.Zie Bianca Castafiore in Kuifj.) De soldaten komen terug van de strijd en verheugen zich erop aan hun familie hun sterke verhalen te kunnen vertellen. De aria van Mephisto. Le veau d’or (het gouden kalf)

En tenslotte de (later gecomponeerde) balletmuziek.

29 oktober 2020
In Memoriam Cees van Os
Maandag jl. is ons koorlid Cees van Os overleden in het ziekenhuis, waarin hij was opgenomen nadat bleek dat hij besmet was met het covid-19 virus. Zijn overlijden heeft ons zeer geschokt: het kwam zo plotseling, zo onverwachts. In het leven van Cees nam muziek een grote plaats in. Al jong speelde hij als gitarist in verschillende rockbands. In de jaren 70 richtte hij zijn eigen rockband op, waarmee hij als professional een jaar in Duitsland optrad. Na die periode werkte Cees bij een verzekeringsbedrijf, trouwde en kreeg samen met zijn vrouw Willy twee dochters. Muziek bleef voor hem belangrijk. Als amateur speelde hij voortdurend in bandjes, muziek was en bleef zijn passie.

Na zijn pensionering werd hij lid van ons koor. Met zijn diepe basstem droeg hij belangrijk bij aan de kleur en klank van ons koor.
Hij genoot van ons brede repertoire en was zeer geïnteresseerd in de vernieuwingen die we als koor vonden in Britse folksongs van o.a. Ralph Vaughan Williams en Arthur Seymour Sullivan. Hij genoot van onze koorreizen naar Engeland en Schotland, m.n. van onze optredens in de Canterbury Cathedral en de St. Gilles in Edinburgh.

Het afscheid van Cees vindt in kleine kring plaats op dinsdag 3 november a.s. KNA kan hier helaas niet bij aanwezig zijn vanwege de beperkingen, Cees had dit graag gewild.

Rust in vrede.

Klik hier voor de rouwkaart.

 

14 oktober 2020
Het Soldatenkoor
Het Soldatenkoor uit de opera Faust van Charles Gounod staat weer op ons repertoire. Het lied wordt gezongen in de 4-de acte. De soldaten keren terug uit de oorlog, het is feest! Het lied gaat over de glorie van de overwinning die wordt opgedragen aan alle voorouders. Hoe blij zijn de soldaten! Hun moeders en zusters hoeven niet langer naar hun uit te zien, ze zijn weer thuis! De soldaten leggen hun wapens neer, nu is het tijd om feest te vieren en de verhalen over de glorieuze strijd aan hun kinderen te vertellen.
Kijk naar het filmpje en geniet!

De partituur is bijzonder! De noten zijn met de hand ingetekend, de tekst onder de noten is met een ouderwetse typemachine aangebracht. Een monnikenwerk, dat uit 1977 stamt! De naam van de maker ontbreekt, maar is waarschijnlijk J.v.L., die meer partituren op zijn naam heeft. Kijk maar eens naar de partituur van Otche Nasch, Oudere leden weten wie dat is.
Zie Studie.

De opera Faust is gebaseerd op een 16-de eeuws volksverhaal. In dat verhaal verkoopt Faust zijn ziel aan Mephistopheles, de duivel, in ruil voor kennis, macht en eeuwige jeugd. Samen met de duivel zwerft Faust langs markten, kermissen en herbergen. De duivel zet de mensen aan tot hebzucht en haat, Faust houdt zich meer bezig met de vrouwtjes. Tijdens het feest ter gelegenheid van de terugkeer van soldaten uit de oorlog ontmoet Faust de lieftallige Marguérite, verwekt een kind bij haar en …. neemt de benen! Dat levert hem een duel op met soldaat Valentin, de broer van Marguérite. Faust, geholpen door de magie van de duivel, verwond Valentin dodelijk, die bij het uitstoten van de laatste adem zijn zuster vervloekt. Het loopt slecht af: Marguérite wordt waanzinnig, vermoordt haar kind en wordt gevangen gezet in afwachting van haar terechtstelling. Tragiek alom, de duivel lijkt te triomferen. Maar….. Faust krijgt spijt, probeert Marguérite te bevrijden. Als hij samen met Mephistopheles  de cel betreedt, herkent Marguérite in Mephistopheles de duivel en roept in opperste vertwijfeling de hemel aan. En, o wonder, de hemel ontfermt zich over haar, ze stijgt op naar de hemel!

Meer weten?

25 september 2020
Wat zongen we mooi!
KNA was donderdagmiddag jl. goed bezig, daar bij het Tuinhuis. Onder belangstelling van buurtbewoners, waaronder zelfs ex-zangers van ons koor, zong KNA in het park zijn vaste repertoire. Schubert, Russische liederen, Italiaanse aria's en Engelse liederen klonken mooi daar onder de bomen. En wat meer is: de vogels werden er stil van, en het selecte publiek op het terras van het Tuinhuis applaudisseerde! Mooi!. En toen...... kwam de regen!.

Een teleurstelling, maar toch waren de zangers verheugd dat ze, het COVID-19 protocol respecterend, konden optreden, ook al was 't maar een 1/2 uur. Het enthousiasme van de KNA zangers is er zeker door gestimuleerd. En....., we komen terug om de rest van ons repertoire te zingen. Misschien wel in het voorjaar!

John van der Laan, de rollende fotograaf, nam onderstaande foto's van ons optreden. Mooie plaatjes!

12 september 2020
Uitvaart Ton Okkerman
Vrijdag jl. vond de uitvaartdienst plaats van ons koorlid Ton Okkerman, 73 jaar, Ton is 7 jaar lang lid van ons koor geweest, Hij was een bescheiden, aimabel mens, zeer verknocht aan ons koor, Het zat hem niet mee in het leven: ziekten en teleurstellingen zijn hem niet bespaard gebleven. Hij nam deel aan onze koorreis naar Schotland, Hij genoot van de optredens tijdens die reis, vooral van het optreden in de St Gilles in Edinburgh.

Een delegatie van ons koor was bij de uitvaartdienst in de Trinitatiskapel aanwezig. In nagedachtenis aan Ton zong KNA 2 liederen uit de Russische liturgie, t.w. Tibie Paiom en de Maria Hymne, liederen waar Ton van hield.

Rust in vrede!

Vanwege de COVID-19 protocollen moest KNA zijn aanwezigheid tijdens de uitvaartdienst beperken tot het optreden. Daarvan is een apart filmpje gemaakt.

Voor het bekijken van de integrale uitvaartdienst klik op www.inherinneringvanton.nl.

 

 

 

16 augustus 2020
Buitenzingen bij het Tuinhuis
Op donderdagmiddag 24 september a.s. gaat het KNA zingen op het terras van het Tuinhuis in het Sterrenburpark, in de buitenlucht! Aanvang 14:30u. Het Tuinhuis is tot stand gekomen door een burgerinitiatief van de bewoners van de wijk. De feestelijke opening vond op 11 juli jl. plaats. Het park onderging een upgrade, waardoor allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. Het Tuinhuis fungeert hierbij als buurthuis.

De organisatie van het Tuinhuis heeft KNA uitgenodigd om te komen zingen. En, daar geven we graag gehoor aan! Vrijuit zingen op het terras, midden in het Sterrenburgpark. Aan alle eisen van het coronaprotocol wordt voldaan, beter kan niet! Kortom, het wordt geweldig!

Het Tuinhuis, De Jagerweg 1a, Dordrecht
Donderdagmiddag, 24 september 2020, aanvang 14:30u

Parkeren bij de flats aan de Blauwweg, op loopafstand van Het Tuinhuis

7 augustus 2020
We gaan weer repeteren!
Donderdag 20 augustus a.s. gaan we weer repeteren!

Per 1 juni is het weer toegestaan als koor te repeteren, mits daarbij voldaan wordt aan het RIVM Advies van 1 juli jl. De richtlijn schrijft een zogenaamde zigzagopstelling voor Daarbij staan de zangers minimaal  1½ m uit elkaar. De zangers moeten recht vooruit zingen en de dirigent dient op 3 m afstand van het koor te staan. De repetitieruimte moet beschikken over een goed ventilatiesysteem, in de pauze moet extra geventileerd worden. En tenslotte geldt de 1½ m afstand ook voor/na de repetitie en in de pauze. Aan alle hierboven vermelde eisen kan in onze repetitieruimte voldaan worden.

Het bestuur heeft in overleg met Drechtstad Muziekvereniging op de vloer van de repetitieruimte markeringen aangebracht m.b.v. blauwe tape. Hierop staan de stoelen, 1½ m uit elkaar. In de doorgang tussen repetitieruimte en kantine moet in beide richtingen strikt links gehouden worden. Pijlen op de vloer geven dit aan. Voor/na de repetitie en in de pauze mogen er geen samenscholingen zijn, Spreiding over het hele gebouw en bij goed weer in de buitenruimte is voorgeschreven. Tijdens de pauze gaan alle deuren van de repetitieruimte open teneinde extra ventilatie te bewerkstelligen. Bij mooi weer staan alle deurencontinu open. Het ventilatiesysteem (een afzuigsysteem) is onlangs vernieuwd.

Het bestuur heeft een aantal regels (zie rechtsboven) opgesteld om qua gedrag te voldoen aan de richtlijnen. Aan onze zangers wordt met nadruk gevraagd zich hieraan strikt te houden. De koormeester is gerechtigd handhavend op te treden, maar er wordt op vertrouwd dat alle zangers hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Met deze regels meent het bestuur ruim te voldoen aan het RIVM Advies van 1 juli jl.

15 juli 2020
Noordeloos, weergaloos!
Gisterenavond was 't dan zover: eindelijk weer eens repeteren met het koor! Noordeloos was de plaats van handeling. In de tuin van gastheer Cees zongen we een serie uit 't hoofd-liederen. Landelijk groen, ruisende bomen en een voorbij kabbelende Giessen deden de voor het koor zo magere corona-periode snel vergeten. Die Nacht en Der Lindenbaum paste perfect in dit landschap. En dan de blijdschap, elkaar weer te zien, en.... met elkaar te zingen!

Na afloop werd dirigent Hans gehuldigd vanwege zijn 25-jarig dirigentschap bij de KNA. Dat werd speechen, cadeaus en een toost op dit heugelijke feit!  De verraste jubilaris - dat soort dingen houdt Hans niet bij - ontving een prachtig gas-in-lood kunstwerk van Ad van Klaveren, Het kunstwerk beeldt gestileerd de verwevenheid van Hans met KNA, Dordrecht en de muziekkunst uit. Prachtig!


KNA is weer samen, de moeizame Zoom-sessies laten we achter ons. Eerst even vakantie en dan, op 20 augustus, pakken we de draad weer op.

 

4 juli 2020
Herstart repetities in zicht!
In plaats van live-repeteren zaten we de afgelopen weken op de donderdagavonden achter een tablet of laptop te Zoom-en. Dat was niet alles. Instuderen van noten lukte min of meer, maar feedback van de zangers naar de dirigent ontbrak. Dat maakte de repetities voor zowel de zangers als de dirigent zwaar. Vooraf en achteraf konden we nog wat social talk met elkaar hebben, maar dat was toch lang niet zo gezellig als tijdens onze pauzes en cooldowns in ons repetitielokaal!

Langzaam komt er licht aan de horizon. Per 1 juli heeft het RIVM richtlijnen gepubliceerd voor zangkoren. Op basis daarvan zal onze repetitieruimte worden ingericht, zodat de zangers1½ meter van elkaar staan opgesteld. Hiervoor zal op de vloer belijning worden aangebracht. Het ziet er naar uit dat we eind augustus weer kunnen zingen in ons repetitielokaal! Eindelijk!Om weer te wennen gaan - ijs en weder dienende - we dinsdag 14 juli a.s. buiten zingen in Noordeloos. Zie 't als een trainings
kamp, weliswaar niet in een ver buitenland zoals voetballers doen, maar gewoon in de polder. En.... wat is de polder mooi! En... eindelijk: weer met elkaar zingen!

We gaan dan zeker Celeste van Paolo Donadonu zingen. En dat wordt prachtig! Hiernaast een voorproefje. 

29 mei 2020
Repeteren met Zoom
Het ziet er niet naar uit dat de repetities binnenkort hervat kunnen worden. Koren worden als groot risico voor besmetting gezien. En dat risico opzoeken, daar kan geen sprake van zijn!

Wat wel kan is repeteren met Zoom. En dat doen we inmiddels met een deel van het koor. Het is wennen, maar het gaat! Elke donderdagavond vanaf 19:30u start een stemgroep, die om 20:30u wordt afgewisseld door de volgende stemgroep. Noten studeren lukt op deze manier aardig. En laten we wel wezen:elkaar zien en ff spreken is ook leuk!. Inmiddels zijn The Songs of the Sea van Stanford aardig doorgenomen. Wat helpt is dat onze dirigent inmiddels een aantal liederen per stemsoort heeft ingezongen. U vindt ze onder Studie.
Zoom is een aanrader voor elke zanger van KNA. Kunt u het zelf niet installeren vraag een familielid of een pienter kleinkind dat voor u te doen! Meedoen is hartstikke leuk!

Het is inmiddels 4 jaar geleden dat KNA in de Compagnie op de Kuipershaven The Songs of de Sea ten gehore gebracht. Dat was een heel spektakel! Hiernaast vindt u het filmpje van dit optreden

4 mei 2020
Inzingen: houd de stem in conditie
We leven in een rare tijd! Met elkaar zingen is voorlopig niet mogelijk. De kans dat uw stem hierdoor achteruit gaat, is niet denkbeeldig. Thuis is er vaak geen gelegenheid om eens flink uit te halen met de stem. Is het niet een partner, dan is 't een buurman, die fijntjes laat weten andere geluidsvoorkeuren te hebben! Nou ja, hoe komt ie erbij!

Laten we eerlijk zijn: een zanger laat zich de mond niet snoeren. Ja toch? Nee dan? Onze dirigent is hiervan zeer bewust en daarom heeft hij een instructiefilmpje gemaakt, waarin hij een aantal stemoefeningen demonstreert. Zeer nuttig! Kortom, zangers let op uw stem, onderhoud 'm goed!

En....., blijf gezond!

 

23 april 2020
Huiswerk
Het valt niet mee in een tijd van beperkingen vanwege her corona-virus te moeten leven. Saaiheid slaat toe, en voor je 't weet, is je stem teruggevallen naar het niveau van ongeoefende! Maar ja, de eerste prioriteit is gezond blijven! Daar houden we het dan maar op.

Om bezig te blijven: hier wat huiswerk. Op Youtube staat een mooie versie van Songs of the Sea. Bariton Gerald Finley doet het geweldig. Met de partituur ernaast kun je aardig oefenen! En dat is nodig, het werk staat op het programma voor ons najaarsconcert en of we veel tijd krijgen om dit met het hele koor te oefenen, is twijfelachtig.

Kortom, aan de studie! En..., blijf gezond!

14 april 2020
De 1½-meter maatschappij komt er aan!
Het bestuur onderzoekt de mogelijkheden om te repeteren via "Zoom us". Met deze app kun je videomeetings organiseren. Ziet u 't al voor u.? Zittend thuis, achter uw laptop,  tablet of smartphone: u ziet alle deelnemers; de dirigent zingt voor en u kunt meezingen! We moeten nog wat experimenteren. Wie weet, gaan we dit doen.

Ondertussen worden allerlei nieuwe dingen uitgeprobeerd om het leven weer wat 'schwung' te geven. Zo kregen we een berichtje van het Linlithgow Rugby Club Male Voice Choir uit Schotland. Jawel, het koor dat onze gastheer was op onze Schotland-reis in 2015 en dat een jaar later samen met KNA optrad op het Groot Dordrechts Korenfestival. Dat waren nog eens tijden! De bariton hebben via hun smartphones met elkaar Caledonia gezongen. Ze zullen vast "Zoom us" hebben gebruikt! Het resultaat is te horen in het filmpje rechtsboven.

Ontroerend in deze tijden van bewegingsbeperkingen!

11 april 2020
Herinnering
De beperkingen vanwege het corona virus drukken zwaar op ons sociaal leven. Zingen met elkaar in dezelfde ruimte is er voorlopig nog niet bij. Maar wie weet, misschien komt er een mogelijkheid om on-line met elkaar te zingen. Ondertussen hebben we zeeën van tijd. Tijd om te genieten van de lente, tijd om te wandelen. Onwillekeurig komen dan herinneringen op, zo ook bij één van onze zanger, toen hij wat door de stad zwierf en deze boom volop in bloei zag staan. De boom stond voor de Remonstrantse Kerk en dat herinnerde hem aan het overlijden van onze voorzitter Rob, vorig jaar in april. En, in zijn hoofd hoorde hij een liedje: Linden Lea.

De boom staat daar, voor de kerk waar de uitvaartdienst was. Verdriet en dierbare herinneringen strijden met elkaar om de voorrang. En dan dat liedje. En de boom? Hij gaat door, door met leven. En zie, hoe mooi hij bloeit! Dat is zijn manier en dat geeft troost!

 

Oud Nieuws    Overzicht Oud Nieuws

KNA Adverteerders

Wil Kerkhof
Antieke Klokken


Jan van der Elst
Vioolbouwer


Hageman Dordrecht br

Google
 

StartLinks.nl